• EU:s kristdemokrater vill ge 18-åringar gratis Interrailkort

  ep_comm1

  EU:s kristdemokratiska grupp EPP (där M och KD ingår) vill ge alla EU:s ungdomar ett “gratis” Interrailkort i present när de fyller 18. Detta anser EPP skulle främja mångfalden och miljön. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc beundrar djärvheten och ambitionsnivån” och lovar utreda förslaget.

  EU-finansierade tågresor skall få ungdomar att kunna upptäcka Europas mångfald, enligt Manfred Weber, tysk ledamot för EU-parlamentet och tillika ordförande för EPP-gruppen. Idén är att ge alla EU:s ungdomar ett Interrailkort som present på deras 18-årsdag, och EU står för notan, eller rättare sagt skattebetalarna i EU:s medlemsländer.

  Med Interrailkortet kan ungdomarna tågluffa i de 30 länder som är del av Interrailsamarbetet. Tågluffningen var mycket populär från 1970-talet till 1990-talet. Men sedan ville Medelhavsländerna ha bättre betalt då de flesta ungdomar reste omkring där. Lågprisflyg har pckså förändrat ungdomens resvanor. Ungdomar som vill resa i EU-länder som inte täcks av Interrailsamarbetet, som exempelvis de baltiska staterna, Cypern och Malta, ska tillåtas använda exempelvis buss och färja i stället.

  Om förslaget blir verklighet skulle det – förutom att ge ungdomarna en erfarenhet av Europas mångfald – även främja tågluffande som ett bra sätt att minska koldioxidutsläppen, står det i EPP:s förslag. I Sverige kostar ett interrailkort för obegränsade resor med tåg i Europa under 30 dagar 4875 kronor. En del politiker applåderade förslaget. Men frågan är om de tänkte till före det att de reagerade?

  Italiens premiärminister Matteo Renzi ska enligt Washington Post vara för förslaget. Ledarna för EU-parlamentets partigrupper har också tillsammans uttryckt sitt stöd för interrailförslaget.

  Men skeptiker till förslaget hävdar att det är fel att lägga pengar på gratis tågluffande för ungdomar – beräkningar visar att kostnaden kan bli cirka 15 miljarder kronor per år – samtidigt som EU-länder har stora problem med att finna finansiering av offentliga kärnverksamheter som vård, skola och omsorg.

  Dessutom kan det bli så att om förslaget skulle bli verklighet så skulle det gynna ungdomar från de rikare EU-länderna mer än ungdomar från de fattigare, där många inte skulle ha råd att tågluffa även om de fick biljetten betald.

  Sparkniven går ständigt fram över finansieringen i EU:s medlemsländer, såväl i de ”mjuka” sektorerna vård, skola och omsorg som i de ”hårda” sektorerna polis och försvar. Vad är vitsen med att ge ungdomar ett gratis tågluffarkort för en månad när de blir 18 år om man inte har nog resurser i skolväsendet för att ge dem en bra grundutbildning för livet?

  Men förslaget är typiskt för EU-parlamentet. De upprättar önskelistor över alla ”gåvor” EU skall ge medborgarna i medlemsländerna så att de blir mer positiva till EU-institutionerna. Slutligen är det medborgarna i medlemsländerna som får betala räkningen.