• Folkomröstning i Danmark om deras undantag på rättsområdet – bring it on!

  image

  I Danmark har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) varslat om att det skall hållas en folkomröstning om Danmark skall behålla sitt undantag (alltså självbestämmande) inom det rättspolitiska området eller inte. Dock, skall folkomröstningen hållas först efter folketingsvalet 2015. Som det ser ut nu kommer inte Helle Thorning-Schmidt att vara statsminister efter det valet.

  Vad skulle det innebära att Danmark frivilligt stryker sitt undantag på det rättspolitiska området. Först och främst så skulle då inte de danska väljarna längre kunna ställa ledamöterna i det danska Folketinget till ansvar för politiska beslut som fattas inom detta område. Makten försvinner till Bryssel helt enkelt. EU-kommissionen får monopol i Danmark på att lägga lagsförslag inom det rättspolitiska området. De danska medborgarnas rättssäkerhet försvagas, de kan utlämnas till andra EU-länder som så begär (jämför med det svenska Kalle Jonsson-fallet där det rådde stor misstro mot rättssäkerheten i Grekland). Samtidigt anser man i Danmark att utlämning av medborgare mellan EU-länderna fungerar enligt den starkes rätt. Danmark har i många år begärt en före detta dansk medborgare utlämnad från Tyskland för att ställa honom inför rätta för ett mord under andra världskriget begånget mot en dansk motståndsman. Tyskland har vägrat utlämning.

  Tankesmedjan Ny Agenda har publicerat en rapport om det danska rättspolitiska undantaget som är värd att läsa. 

  Politiker lever tydligen sitt eget liv på goda löner i Danmark – statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) är känd som Gucci-Helle på grund av sina klädvanor och att hon brukar vanligen ha en klädsel som kostar en månadslön för en vanlig arbetare. Men oppositionsledaren och tidigare statsminister Lars Løkke Rasmussen (Venstre) ligger inte långt efter. Han kallades Lyx-Løkke av pressen efter att han påstod att 2000 kronor är ingenting – det kan man enligt honom “på några ställen få ett par skor för.” Nog för att en svensk kan tycka att det är dyrt i Danmark, men skor i 2000-kronorsklassen, ”ja, det beror på vem man är" som Lars Løkke Rasmussen sade. 

  Men både Gucci-Helle och Lyx-Løkke vill hålla sig väl med sina kollegor i EU-eliten. Skall man avancera till höga poster i EU-systemet måste man jobba för att EU skall få mer makt ute i EU:s medlemsländer. Har man tjänat sina sporrar som EU-riddare väntar tunga och välavlönade EU-uppdrag i Bryssel när den politiska karriären i hemlandet är över.

  Läs även: Danmarks vej ud af EU er ikke længere fri fantasi