• Väljares frustration med politikerklassen gör att de röstar på vad som helst för att chockera

  I Sverige pågår eftervalsdiskussionerna just nu. En del reportage är riktigt intressanta, som Aftonbladets artiklar från Sölveborg, Falköping, Kumla med flera ställen. Men samtidigt ser vi hur till exempel Socialdemokraterna sticker huvudet i sanden och fokuserar på att de nu tar statsministerposten.

  Väljares frustration med att ha en politikerklass som lever ett priviligierat liv samtidigt som fattigpensionärer har svårt att få ekonomin att gå ihop, arbetslösheten har stagnerat på hög nivå, ständiga nedskärningar i vård, omsorg och skola, landsbygden ständigt tar stryk et cetera gör att de är beredda att rösta på en gul hund om det är det enda alternativet till de etablerade partierna.

  Torsdagen 9 oktober var det fyllnadsval i dels en stark Labourvalkrets i nordvästra England och dels en Toryvalkrets i södra England. Labour lyckades nätt och jämnt hålla sin valkrets. Toryvalkretsen hade en lite speciell situation, den sittande Toryledamoten hoppade av sitt parti och kandiderade i nyvalet för UKIP. Han tog hem storslam, 60% mot konservativa 25%.

  Gemensamt för båda valkretsarna är dock att Liberaldemokraterna och Tories klappade igenom totalt. I Labourvalkretsen gick UKIP från 3% till 39% och tog över oppositionsrollen. Dock, skall det poängteras att de i sin retorik tryckte på att bevara National Health Service, ett typiskt arbetarklassbudskap.

  Intressant nog är nynazistiska BNP ute ur leken. De hade en formtopp runt 2009-2010, men nu ställde de inte ens upp kandidater i de två fyllnadsvalen. Interna strider inom BNP och att missnöjda väljare istället gått till UKIP har eliminerat ett parti som ett tag skakade om ett land som alltid nostalgiskt sett tillbaka på hur de 1940 stod ensamma men ändå tog striden mot nazismen i Europa.

  Det var också val i Bulgarien 5 oktober. Landet har väl inte utmärkt sig för att ha en politikerklass av det mer trevliga slaget. Svängarna har varit häftiga i valresultaten över åren. Helt nya partier brukar få bra resultat i sitt första val och sedan tyna bort i de följande valen.

  Konservativa parter bör nu kunna bilda regering, förra valet i maj 2013 skapade ett dödläge. Valdeltagandet har stagnerat på cirka 51%. Det vill säga varannan bulgarisk medborgare finner det inte mödan värt att rösta.

  Lettland hade val 4 oktober. Även i detta land har politisk korruption varit ett stort problem. Nya partier har kommit men sedan försvunnit i valet efter. Även i detta val skedde förändringar i det partipolitiska landskapet, två nya partier kom in och ett parti, Reformpartiet som var nytt 2011 och då tog storslam, försvann efter en sammanslagning. De sittande regeringspartierna bestående av konservativa partier och ett grönt landsbygdsparti kommer säkert att sitta kvar. Det är förvånansvärt stabilt även om det trats allt var en del rörlighet i väljarkåren. Ukrainakrisen påverkade valet i Lettland. Det socialdemokratiska partiet Harmoni har förträdelsevis väljare från den ryska minoriteten. I förra valet tog de också en del lettiskspråkiga väljares röster, men de tappades nu med den politiska kontroversen runt Ryssland. I Lettland har valdeltagandet stagnerat på runt 59%.

  Det kan också tilläggas att det var regionalval i Vorarlberg, Österrike, den 21 september. De gröna ökade och en ny version av det liberala partiet, NEOS, kom in i lantdagen. Men de konservativa ÖVP, främlingsfientliga FPÖ och Socialdemokratiska SPÖ tappade alla. SPÖ är nu nere på rekordlåga 8,8%, 1979 hade de 29%.

  Otvetydigt många väljare är frustrerade samtidigt som de etablerade partierna inte vet hur de skall hantera denna frustration. Denna svaghet vill dock inte politikerklassen erkänna. De vet inte hur de skall vända trenden att väljare inte vill engagera sig i de etablerade partierna och många gånger vill rösta på något nytt enligt devisen ”vad som helst bara inte det vi har”.

  Läs även: Nyval i Sverige 2015?, Debatten om EU-folkomröstning ångar på i StorbritannienÖkad press på den brittiska Labourledningen: stöd folkomröstning om EU-medlemskap, Lär de sig aldrig av tidigare misstag