• 94% har inte röstat på ett EU-federalistiskt parti – ändå får de EU-kommissionärsposten och kan fortsätta begränsa svenskt självbestämmande

  Cecilia Malmström, in the centre

  Precis som man nu kan påpeka att 87% röstade inte på ett främlingsfientligt parti i valet 2014 så röstade inte 94% på ett EU-federalistiskt parti. Ändå så är det en folkpartist som har nominerats (återigen) till EU-kommissionen. EU-kommissionen är den viktigaste EU-institutionen då den sätter agendan för EU:s överstatliga utveckling i det politiska vardagshantverket. EU-kommissionens nya ordförande Juncker har deklarerat att han inte vill se en oberoende granskning av huruvida EU-kommissionens lagförslag strider mot principen om att politiska beslut skall fattas så nära medborgarna som möjligt. Juncker vill att EU skall ta över allt. Detta är också Cecilia Malmströms (FP) politiska övertygelse. Hon är en av få svenskar som kallar sig federalist. Hon låg bakom den borgerliga regeringens snack om att man skall ”tillhöra EU:s kärna”. Detta släppte man senare då man insåg att man inte kunde försvara euron, införande av direkt EU-skatt, att EU skall ha vetorätt mot nationella budgetförslag och så vidare. Men Malmström står för denna linje.

  EU har utvecklats fas för fas genom ständigt nya fördrag på vägen mot Europas Förenta Stater. Politiker ute i medlemsländerna har ofta inte varit medvetna om betydelsen av förslag som EMU eller nya röstregler i ministerrådet. Ofta har man låtit EU-kramarna, EU-federalister som Malmström, ta hand om EU-frågorna eftersom ”de är ju så intresserade av ämnet” och varit lyckligt ovetande om att EU-federalsiterna faktiskt ägnar sig åt att begränsa den parlamentariska demokratin i medlemsländerna.

  Varför skall Sverige då nominera en EU-federalist?

  Av partipolitiska skäl försöker S och MP i EU-parlamentet underminera Malmström i hopp om att hon kan sänkas och den nya S-MP-regeringen istället får nominera en ny kandidat till EU-kommissionär. Men blir det en S-kandidat blir det väl en politiker stöpt i samma form som Margot Wallström, också EU-federalist om än med lite annorlunda och mer diplomatisk profil. Wallström säger inte att hon är EU-federalist, men agerar som en sådan.

  Men det finns också andra graverande uppgifter mot Malmström under hennes tid som EU-kommissionär. Uppgifter har framkommit om att Cecilia Malmström hjälpt USA att vattna ur EU:s nya dataskyddslagstiftning. Honförnekade kategoriskt dessa uppgifter under måndagens utfrågning i EU-parlamentet. Men hon tvingades att lämna en skriftlig redogörelse. Exakt vad som hänt kanske aldrig kommer att redas ut. Men det är uppenbart att USA anser sig ha fått underhandsinformation, som underlättat USA:s lobbyinsatser för att motarbeta ett stärkt europeiskt persondataskydd. Det sägs attläckan har funnits i Malmströms kabinett. Men ansvaret ligger i så fall ändå ytterst hos henne, som EU-kommissionär. Hon är den som sist och slutligen sätter ihop sitt kabinett av personer hon skall lita på under arbetets gång. Därmed har hon tydligen haft dåligt omdöme under rekryteringen av sin stab.

  Dessutom, rent politiskt var Malmström under den gångna mandatperioden en stark förespråkare för ett nära samarbete mellan EU och USA:s säkerhets- och underrättelsebyråkrati. Nu vill hon bli EU:s handelskommissionär. På den posten är den stora frågan frihandelsavtalet TTIP mellan EU och USA. Detta avtal innehåller många olika delar, allt från persondata till frågan om investeringsskydd. Kan vi då lita på att Cecilia Malmström är rätt person att hantera dessa frågor under förhandlingarna?

  Bäst vore om Sverige nominerade en person som Carl Tham (av ålderskäl kanske han inte är aktuell?), en person med integritet och som kan se i ett utifrånperspektiv att EU-kommissionen är ett stort politiskt rovdjur som slukar allt i dess väg inom politiken. Sverige behöver en EU-kommissionär som kan säga ifrån inom EU-byråkratin – inte en okritisk ja-sägare.

  Läs mer: Frågetecknen kring Malmström kvarstår, Techdirt 

  Läs även: Nya toppjobb fördelade till EU:s trotjänare, EU-kommissionens gyllene fallskärmarDe federalistiska EU-parlamentarikerna manipulerar demokratin

  Bild: EU-kommissionen