• Ökad press på den brittiska Labourledningen: stöd folkomröstning om EU-medlemskap

  image

  Det brittiska Labourpartiet har kongress och EU-frågorna står på agendan vare sig partiledningen vill det eller inte. En opinionsundersökning visar att 45% av Labours sympatisörer är för ett EU-medlemskap medan 36% är motståndare till EU.

  Samtidigt trycker fackföreningsrörelsen på för en folkomröstning om EU-medlemskapet. GMB och Unite, båda stora bidragsgivare till Labour, vill att partiet skall komma ut för folkomröstning. De två fackföreningarna vill inte att Storbritannien skall lämna EU, men de fruktar att Labour kommer att tappa röster i parlamentsvalet nästa år om de inte ställer upp på en folkomröstning. Sedan tidigare har det militanta transportfacket RMT krävt samma sak. RMT har dock brutit med Labourpartiet sedan några år tillbaka. Det är inte endast facken som vill att Labourpartiet skall stöda en folkomröstning, förra året startade partiets största individuella finansierare John Mills kampanjgruppen Labour for a referendum.

  Labour har många problem med EU-medlemskapet. Yvette Cooper, Labours skuggminister för inrikesfrågor, har uttalat att Labour vill ha rättvis, inte fri, rörlighet av personer inom EU. Cooper sade ”Vi behöver en radikal reform när det handlar om Europa, stoppa den växande krisen i Calais, stärka restriktionerna för nya länder, ändra bidragsreglerna så att folk inte kan begära dem direkt när de anländer, ändra anställningsreglerna för att stoppa arbetsgivarna att exploatera billig invandrararbetskraft för att underminera löner och arbeten”.

  Det brittiska Labourpartiet före Blairepoken var alltid mycket skeptiskt mot EG/EU. Vänstern inom partiet och fackföreningarna är det fortfarande. Den politiska klassen av Labourpolitiker och supporters i mitten av den brittiska politiska fåran, där total avsaknad av klassisk ideologisk förankring råder, är nu trängda av den starka EU-skeptiska opinionen i Storbritannien. Även Labour tappar väljare till UKIP och ligger på marginalen att kunna ta makten i Storbritannien i nästa val. De konservativa är mycket trängda av UKIP medan Liberaldemokraterna har tappat ordentligt och ligger stadigt på ensiffriga resultat i opinionsmätningarna, att jämföras mot 23% i valet 2010. Självbevarelsedriften hos de politiska djur som vill se Labourpartiet vid makten kanske blir deras räddning. 

  Det blir säkert en ny folkomröstning om EU-medlemskapet i Storbritannien förr eller senare. Då bör man i Sverige och Danmark folkomrösta på samma dag om samma fråga, ett nytt avtal med EU som stärker nationell självbestämmanderätt och värnar om viktiga nordiska principer som öppenhet och effektiv kontroll av skattemedel, alternativet bör vara utträde precis som Cameron föreslagit. Det är av yttersta vikt för att bevara vår rättsstat och demokrati.

  Läs även: Debatten om EU-folkomröstning ångar på i StorbritannienNederländska väljare vill att det hålls folkomröstningar i EU-frågorBrittiska Labourparlamentariker kräver folkomröstning om EU

  Bild: © Steve Bell / Guardian 2008 (Tony Blair velar om folkomröstning)