• Skottland röstar nej till självständighet – men frågan återkommer säkert

  Embedded image permalink

  Med 55,3% nej mot 44,7% ja röstade skottarna ned förslaget om självständighet. Edinburgh och Aberdeen röstade nej medan Glasgow och Dundee röstade ja. 28 av 32 counties röstade nej.

  Embedded image permalink

  Det finns mycket att lära av debatten skottarna hade. För det första skrämseldebatten om att Skottland skulle bli ruinerat som självständigt land. Vare sig folk på ja-sidan eller nej-sidan hade en kristallkula där de kunde se framtiden. Hur långt in i framtiden oljeresurserna utanför de skotska kusterna räcker finns det vitt skilda bud om.

  Men givetvis vill man påskina från både ledande politiker och näringslivstoppar att man vet allt. Som alltid handlar det istället om det finns en självkänsla eller inte för ett folk när de står inför valet att bli självständiga eller inte.

  För det andra såg vi hur EU-institutionerna var ute efter ett ”power grab”.  Om Skottland blev självständigt var EU-parlamentet ute efter att sätta tumskruvar på landet och tvinga in dem in i euron. Det var en förhandlingstaktik från EU-federalisterna. Men Skottland hade nog med hjälp av icke-euroländer kunnat hålla det EU-kravet på avstånd. 

  Anonyma EU-parlamentariker var knappast tunga röster i folkomröstningsdebatten men de gjorde ändå sitt främsta för att skrämma Skottarna. Ledaren för EU-parlamentets socialistgrupp, där FI och Socialdemokraterna sitter, uttalade: ”Ett självständigt Skottland skulle inte ha någon automatisk rätt till de specialarrangemang som Förenade Kungariket (UK) fått under de senaste årtiondena, från budgetrabatt till euroundantag…ingen ny medlem har fått sådan särbehandling.” Som vanligt delade EPP gruppen sina röda EU-bröders ställningstagande. Euractiv citerade källor i EU-parlamentets högergrupp, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, före folkomröstningen som förstås hotade blockera Skottlands EU-medlemskap om de vägrade införa euron. 

  Självständighetsfrågan för Skottland kommer säkert att leva vidare. Om tjugo år kan det bli en ny folkomröstning för en yngre generation skottar. I den första folkomröstningen om ökat självstyre för Skottland 1979 vann visserligen ja-sidan, men valdeltagandet var inte tillräckligt för att resultatet skulle bli giltigt. Mycket har hänt sedan dess.

  Under åren av ökat självstyre sedan 1999 har Labour tappat makten och Skotska nationalistpartiet (SNP) tagit över. Labour under Blair gick åt höger och SNP profilerade sig som ett socialdemokratiskt parti som ville skapa ett Skottland oberoende från det brittiska klassamhället. Labour körde nu en stor kampanj för nej till självständighet, även om det också fanns en liten Labourkampanj på ja-sidan.

  Brittiska UK Independence Party (UKIP) argumenterade för att Skottland skulle stanna kvar i union med England. UKIP anser att EU är ute efter att splittra upp Förenade Kungariket (UK). En del konspirationsteoretiker pekar på att EU:s kulturprogram finansiellt stödde filmen Braveheart som ett led i att öka skottarnas självständighetsivrande. Nu är det nog svårt att tro att EU är så välorganiserat i sin kampanj att underminera Förenade Kungariket men det är absolut så att EU-institutionerna skall hålla sig utanför debatterna inom de olika medlemsländerna om självständighet för regioner, ökad eller minskad regionalisering, autonomi eller dylikt. Om ett land som Skottland skulle välja självständighet så är det upp till det landet att avgöra sina relationer med EU, sitt val av valuta, sin utrikes- och försvarspolitik etc. Framförallt EU-parlamentet skall hålla sina fingrar borta.

  Läs även: San Marino röstar nej till EU-medlemskapSvenska EU-parlamentariker sviker i eurofrågan – säger en sak i valrörelsen och gör en annan sak i EUEurozonens utvidgning fortgår – folken skall inte tillfrågas

  Bild: Spiegel, The Economist