• Dina matpriser höjs när EU-pampar leker världsledare

  image

  Byggandet av en EU-stat handlar för politikerna om att skapa en ny stormakt. Genom att snabbt få in många länder och därmed kunna säga sig representera dessa ger man sig själv makt i världspolitiken. Därför införs nu handelshinder mot Ryssland som straff för Rysslands agerande i Ukraina i år. Resultatet blir dock ett egentligt straff mot vanligt folk i Europa.

  Då ”frihandelsunionen” EU:s nya handelshinder mot Ryssland innebär att bönder som vanligtvis exporterar till Ryssland förlorar sina kunder måste nu EU-poltikerna skydda sin jordbrukspolitik. Jordbrukspolitiken är den enskilt största utgiften i EU:s budget och bygger på en planekonomisk idé om att kontrollera matpriserna i hela Europa. Om bönderna som vanligtvis säljer till Ryssland nu i stället nåste vända sig till den europeiska marknaden så ökar utbudet av mat medan efterfrågan står still vilket leder till billigare mat för vanligt folk.

  EU:s jorbruksstöd går alltså inte bara rakt ner i plånböckerna på stora jordägare som golfklubbar och Kungahus utan också till att förstöra fullt ätbar mat. Nu ska EU-kommissionen betala Europas bönder ytterligare 125 miljoner euro (nästan 1,2 miljarder kronor) för att hålla matpriserna stabila även när man stänger marknader för jordbrukare. Ett slikt planerande av utbud och priser från myndighetshåll har Europa inte skådat sedan Sovjetunionens fall.

  Villkoret för att bönderna skall få sin del av pengarna är att maten förstörs. Det går inte att skänka överskottet till hemlösa eller fattiga utan maten måste förstöras. EU använder alltså enorma mängder av skattebetalarnas pengar för att se till att den här maten aldrig får komma ut på den europeiska marknaden. Det innebär också att all den mat som producerades var i onödan och därmed har tärt på miljön bara för att förstöras, dessa 1-2 miljarder hade också kunnat användas på andra saker som skattebetalarna önskat och som varit till nytta för människa och natur.

  Tycker man att matpriserna i butikerna är för höga beror detta på EU. En svensk skattebetalarna måste inte bara betala skattepengar som skickas till EU för att hålla matpriserna uppe. Han eller hon måste sedan också betala det uppblåsta priset på maten i butiken.

  Sten Storgärds

  Läs även: Att göra sig av med överskottsvaror genom skolbespisningar – ett gammalt EU-trick

  Bild: EU-kommissionen