• Europas mest misslyckade kampanj

  image

  Valdeltagandet vid val till Europaparlamentet har konsekvent sjunkit sedan det första valet 1979. Vid det första valet landade valdeltagandet på 62% och har sedan dess sjunkit vid varje val för att 2014 sluta på 42,5%. Under samma tidsperiod har mer och mer makt överförts till EU-parlamentet, framförallt på bekostnad av medlemsstaternas nationella parlament. Mellan år 2009 och 2013 låg valdeltagandet i EU:s 28 medlemsstater för nationella val på i snitt 68,9% medan 2009 och 2014 års EU-val bara lockade 43% respektive 42,5% av väljarna till valurnorna.

  Detta är naturligtvis pinsamt för EU-etablissemanget vars makt påstås grunda sig på folket. Därför försöker de vid varje val genom dyra kampanjer uppmana folk att gå och rösta. Tanken hos EU-eliten är att om folk bara visste om och blev påminda om valet så skulle alla rösta. Detta sker vid varje EU-val och med fakta på bordet från valet i våras är det enkelt att konstatera att de har helt fel.

  2013 beslutade EU-parlamentet att finansiera sin kampanj för 2014 års EU-val med 16 miljoner euro, ca 150 000 000 kronor. Pengarna som kontrolleras av EU tas från medlemsstaternas medlemsavgifter som i sin tur naturligtvis är betald av väljarna själva när de betalar skatt. Folk som inte vill rösta måste alltså understödja en kampanj designad för att få dem att stödja EU-ledarna genom att höja valdeltagandet.

  Ingen medlemsstat använder skattebetalarnas pengar på ett så öppet och direkt sätt för att propagera för de offentliga institutionernas expansion. I en demokrati är det grundläggande att ledarna gör som folket vill och inte tvärtom. 

  Resultatet blev också denna gång ett lägre valdeltagande. Jämfört med 2009 sjönk det marginellt från 43% till 42,5%. Det blev det minst populära EU-valet någonsin och de stora vinnarna i valet var EU-kritiker som skördade större framgångar än någonsin tidigare.

  Sammanfattningsvis är EU-valet fortfarande det val i Europa som folk bryr sig minst om. En större andel av väljarna masar sig alltid till vallokalen när det gäller nationella eller lokala val. Därför är det märkligt att valet till det parlament som folk bryr sig minst om, med politikerna som folk känner minst, skall ha mest makt. Till och med när EU-etablissemanget slänger iväg 150 miljoner kronor av folkets pengar för att stärka EU:s popularitet så röstar folk EU-kritiskt. Europas hopp finns hos folket, inte hos politikerna.

  Sten Storgärds

  Läs även: De federalistiska EU-parlamentarikerna manipulerar demokratinThe lowest of the low – Turnout in the European Parliament elections in comparison with all other elections and referendums in the European Union 1979-2009