• Splittringar inom extremistpartiet i Nederländerna om partners i EU

    En EU-parlamentariker från nederländska PVV har meddelat att han inte ställer upp i EU-parlamentsvalet på grund av hans partis kontroversiella kontakter med andra extremistpartier. Lucas Hartong, PVV, har sagt att han inte vill sitta med ”nynazister och sådana folk”. Han pekar bland annat på österrikiska FPÖ som bildats av gamla nazistiska SS-män samt att en av grundarna av Sverigedemokraterna använt nazisthälsningen.

    PVV har nu före EU-parlamentsvalet i maj 2014 fem ledamöter i EU-parlamentet. Men Hartong som omnämns ovan har alltså hoppat av. I mars detta år hoppade en annan ledamot, Laurence Stassen, av efter att partiledare Wilders på ett valmöte frågat de församlade om de ville ha fler eller färre marockaner på gatorna. Det urartade i en talkör som skrek ”färre”. Dessutom har ytterligare en ledamot, Daniel van der Stoep, kastats ut från PVV på grund av en rattfylla.

    Sverigedemokraterna har sedan länge haft goda kontakter med FPÖ medan kontakten med franska Front National (FN) har varierat över åren. Nederländska PVV har tidigare hållit sigi sitt eget land och inte velat knyta upp sig, men nu har deras enväldige partiledare (och enda partimedlemmen) beslutat att de skall närma sig Marine Le Pen och FN. Men han har tappat lite på det. PVV kör mest anti-islam-retorik och att närma sig partier som har både antisemitiska och och nazikopplingar är kontroversiellt i Nederländerna där minnet av naziockupationen under andra världskriget fortfarande lever.

    Angående Sverigedemokraterna – som alltid – säg mig vem du umgås med och jag ska säga dig vem du är.

    Läs även: Sverigedemokraternas bruna kompisar i EU, Arbetare drivs över till SD när de upplever social dumpning i EU