• EU:s detaljstyrning orsakar absurditeter i verkligheten

  En ny skrift som tankesmedjan OEIC tagit fram i samarbete med Junilistan ger ett antal exempel på EU:s detaljreglerande till exempel förbudet mot lakritspipor som såg ut att vara på gång ett tag i samband med att EU tröskade sig igenom tobaksdirektivet.

  EU:s detaljstyrning versus Sveriges devis ”regler är till för att följas” orsakar också en kulturkrock. Sverige verkar i början av EU-medlemskapet ha haft ”vi skall vara bäst i klassen”- självhävdelsebehov. ”Flexibel som en svensk” blev direkt Sveriges devis i Bryssel. Antagandet och tillämpningen av Personuppgiftslagen byggd på ett EU-direktiv ledde till att vi fick ett rättegångsfall med en kyrklig församlings hemsida, som ansågs bryta mot personlig integritet.

  Det finns två stora sjukdomsproblem i relationen EU-Sverige.

  Det första är att EU gärna vill reglera saker i detalj som rör den inre marknadens fyra fria rörligheter. Skrivbordsregleringarna från Bryssel passar inte alltid in i verkligheten. För länder där regler mer ses som riktmärken är det inga problem, då tillämpar man helt enkelt inte reglerna i praktiken, men för Sverige som har kulturen ”regler är till för att följas”
  blir det problem när regler möter verklighet.

  Det andra problemet är att EU-institutionerna i sin iver att skapa det goda Europa är överambitiösa och överkreativa ständigt skapar nya regleringar på fler och fler områden och medlemsländerna klarar inte av att hålla emot.

  Om det missas någon detalj när ett direktiv skrivs kan det få konstiga konsekvenser, till exempel är det oklart nu om det i innehållsdeklarationen för snus får skrivas om smaktillsättningar. Man glömde att skriva in det när direktivtexten bereddes. Att EU:s penningtvättsdirektiv skulle hindra folk från att köpa lokaltrafiksbiljetter via SMS utan att ha registrerat sig som kund först var också oförutsett. Vem tvättar pengar genom att köpa SMS-biljetter i lokaltrafiken?

  Vad kan då göras för att stoppa EU:s detaljreglering?

  Långsiktigt måste man se till att stödja de partier som går till val till EU-parlamentet just på att EU skall ägna sig åt kärnfrågorna och inte detaljer. Men det gäller att se upp för falska profeter. S, M, KD, C och PP är bra på att säga en sak inför hemmapubliken och göra en annan sak i Bryssel.

  Sverigedemokrater som lierar sig med mörkbruna ute i Europa förstör bara för seriös EU-kritik. MP kan inte ses som annat än vacklande i EU-frågorna idag. Lövin (MP) röstade till exempel 11/9 2013 ja till att EU skulle kräva 11,2 miljarder euro extra från medlemsländerna till EU-budgeten.

  Det är en sak att prata på i valrörelsen om EU-kritik, en annan att följa den linjen i EU-parlamentet.

  Läs även: EU:s detaljstyrning hotar Chanel No 5Nytt tobaksdirektiv -111 sidor detaljstyrning, EU-byråkratiska misstag och verkligheten