• Slovakien – ett mörkt exempel på politikens smutsiga villkor

  Andra omgången av presidentvalet i Slovakien hölls lördagen 29 mars. Premiärminister Fico (SMER-SD) förlorade mot Andrej Kiska en oberoende kandidat, känd som företagare och filantropiker. En av de grundläggande orsakerna till att Fico förlorade var säkerligen att väljarna kände sig otrygga med att det socialdemokratiska SMER skulle hålla både regeringsmakten med egen majoritet i parlamentet och presidentposten. Dessutom funderar väljarna säkert också över vad politikerna levererar. I ett av regionalvalen förra året förlorade EU-parlamentarikern Manka från SMER mot en uniformerad nazist. Manka, EU-parlamentariker sedan 2004, ansågs av många väljare helt enkelt inte ha levererat något till sin region under alla år som EU-parlamentariker och de visade sitt missnöje på ett beklagligt sätt.

  Valdeltagandet i presidentvalet i Slovakien var inte precis strålande, 43,4% i första valomgången och 50,5% i den andra. Folk i Slovakien är tyvärr trötta på alla skandaler och inkompetenta politiker som berikar sig själva.

  Politiska skandaler har förekommit regelbundet sedan landet blev en demokrati och sedan bröt sig loss från Tjeckoslovakien.

  Till exempel har troligen utbredd avlyssning ägt rum för både politiska och affärsmässiga syften. Skandalen med avlyssingen (Gorillaskandalen) handlade även om den utbredda korruption som det hävdades att förekom inom det politiska toppskiftet. Gorillaskandalen har det kristdemokratiska partiet SDKU-DS fått skulden för då de ledde landets regering under den tiden.

  Men socialdemokratiska SMER-SD har också anklagats för korruption och samröre med extremister. I den förra regeringen SMER-SD ledde 2006-2010 tog de in både ett extremistiskt nationalistiskt parti samt ett gammalt auktoritärt postkommunistiskt parti som orsakade skandaler när de satt i regering under 1990-talet. Se sidan 84-85 i boken ”Svarta får i EU-parlamentet.” 

  Så tyvärr är även Slovakien ett ganska mörkt kapitel i sammanställningen över den dagsaktuella politiska situationen i EU-länderna. Partikollegorna till M, KD och S i Sverige i detta land är inte precis något som de nämnda svenska partierna för fram som positiva exempel på ett gott samarbete inom EU.