• Förluster för regeringspartierna i Nederländernas lokalval

  En indikation om resultaten i kommande EU-parlamentsval i Nederländerna gavs i samband med lokalvalen i landet 19 mars. Visserligen tog lokala partier 33% men en rikstrend kan uttolkas av resultaten.

  Regeringspartierna högerliberalerna VVD och Socialdemokraterna PvdA (som länge var ideologiska fiender, men den stridsyxan är begravd) gick tillbaka, de landade på 12,7% respektive 9,5%. Framåt gick socialliberalerna D66 och Socialistpartiet som erhöll 9,6 respektive 5,2%. Kristdemokraterna CDA tog 17,7% och ökade något. De brukar vara starka på mindre orter.

  Främlingsfientliga PVV, helt och hållet styrt av Geert Wilders, ställde bara upp i två städer, precis som i tidigare lokalval. Det är svårt att säga hur deras trend är annat än att de på riksnivå är ett av de största partierna.

  Men Wilders har nu fått avhopp i sina led. På ett valmöte frågade han en grupp anhängare till sitt PVV om de ville ha fler eller färre marockaner i landet. De svarade genom att upprepade gånger skandera “färre – färre”. ”Bra. Då ska vi ordna det”, svarade Geert Wilders.

  Redan tidigare har det gnisslat inom PVV att Wilders styr så oinskränkt och nu passade en EU-parlamentariker och tre nationella parlamentsledamöter på att hoppa av partiet.

  Wilders har tidigare attackerat polska medborgare som kommer till Nederländerna och nu var det marockanernas tur. Hans sätt att sortera ut människor är direkt förkastligt. Det återstår att se om hans PVV och Sverigedemokraterna kommer att slå sina påsar ihop i EU-parlamentet om de kommer in. Dessa mörkbruna krafter kommer dock att försvaga kritiken mot EU istället för att stärka den på grund av deras människofientliga inslag i sin politik. Därmed kan EU-kritiken lättvindigt avfärdas av de elitpolitiker som orsakat eurokrisen och folks missnöje med att EU-institutionerna kommit in på fel väg i verksamheten. Chansen till förbättringar minskar därmed med ett större inslag av extremister i EU-parlamentet.

  Läs även: Sverigedemokraternas bruna kompisar i EUArbetare drivs över till Sverigedemokraterna när de upplever social dumping i EU