• EU-tjänstemän kräver och beviljas löneförhöjning med stöd av M, FP, S och KD i EU-parlamentet

  image

  EU-tjänstemän, deras fackförening och EU-kommissionen har vunnit en seger mot EU-ländernas regeringar. Som vi tidigare noterat vill facket och EU-kommissionen inte införa den frysning av lönehöjningar som EU-ländernas regeringar krävt för 2011 och 2012 års budget. Nu har en retroaktiv löneförhöjning på 0,8 procent från första juli 2012 godkänts av EU-ländernas förberedande organ i Europeiska Rådet, ständiga representanternas kommitté.

  Tjänstemannafacket i Bryssel är dock inte till lags med kompromissen och skriver i ett massutskick:

  “From: FFPE [mailto:FFPE@europarl.europa.eu]
  Sent: 07 March 2014 12:42
  To: Parlement Européen
  Subject: Adaptation 2012 de 0.8% et action en justice/ 2012 0.8% ajustement and legal action

  Dear colleagues,

  As predicted, the Presidency managed to find a qualified majority within Coreper I this morning. The EP can therefore now vote through the agreed deal (0% for 2011 and 0.8% for 2012) next week.

  We can therefore now start preparing legal action!

  The FFPE Committee”

  Att EU-kommissionärer får 3000 euro extra per år är skandalöst. Räcker det inte med en redan astronomisk årslön (238 919 euro för en ”vanlig” kommissionär och 265 465 euro för en ”vice-ordförande”) samt en garanterad minimilön på minst 180 000 euro per år i tre år efter att de lämnat jobbet som kommissionär – oavsett vilket arbete de utför?

  Dessa löner inkluderar inte de generösa ersättningar för bostad och underhåll som kommissionärer erhåller – mellan 43 122 euro och 50 757 euro per år. Den brittiska tankesmedjan Open Europe har räknat ut att en kommissionär kostar skattebetalarna minst 2,7 miljoner euro över en 5års mandatperiod.  EU-tjänsteman är även de överbetalda och tjänar i snitt 91 000 euro per år (brutto – men befriade från nationella inkomstskatter, endast en symbolisk ”EU-skatt” på ca 16% uppbärs på snittlönen). Även kommissionärernas pensioner är astronomiska. Margot Wallström, Sveriges tidigare kommissionär tjänade ca 3 miljoner euro under sina tio år i Bryssel som kommissionär och europaparlamentariker och kommer få en pension på 113 000 euro per år för resten av livet. Före Cecilia Malmström ersatte Wallström uttalade hon i en intervju, att ”det är orimligt mycket pengar, men jag sätter inte villkoren.”

  Svenska medier har inte valt att bevaka detta slöseri med skattemedel. Inte heller har svenska europarlamentariker protesterat. Månaderna före EU-valet skall man inte diskutera fredsprojektets nackdelar och ständiga misslyckanden, endast de positiva aspekterna skall dokumenteras, och detta dagligen.

  Svenska europaparlamentariker valde inte heller att protestera mot löneförhöjningen, den godkändes förra veckan av EU-parlamentet med 479 Ja-röster och endast 164 Nej-röster.

  De svenska europaparlamentarikerna från Moderaterna, Socialdemokraterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna röstade inte oväntat för denna lönehöjning (Ulvskog avstod och Hedh valde att inte rösta fast hon skrivit in sig för dagen). Källa: omröstning 10, sida 25.

  Det verkar som Folkpartiet glömt Cecilia Malmströms kommentar om hur de tjänar “orimligt mycket pengar” i Bryssel för nu hade de en ypperlig chans att rösta mot detta slöseri. Antagligen var Malmströms kommentar bara en vanlig politisk parering när pressen högg på detta ämne 2009.

  Det verkliga problemet är inte att lönerna redan är så höga, problemet är att EU har för många tjänstemän anställda i för många departement, direktorat, byråer osv. Denna byråkrati är en dubbel börda, först skall tjänsterna och alla associerade kostnader (som t.ex. byggnader) motvilligt betalas av EU-länderna, sedan tillkommer den astronomiska kostnad som EU:s detaljreglering och förbudsiver innebär. Denna kostnad är större, indirekt och nämns sällan när Sveriges nettoavgift till EU diskuteras. 

  Det skall bli intressant att se om Alliansregeringen följer sina europaparlamentarikers exempel och röstar för denna löneförhöjning i Ministerrådet. Det vore något för oppositionen att använda i kommande valkampanjer, men de röstade ju också för höjningen. Kanske bäst att alla inblandade håller tyst och tar sina extra slantar. 

  Läs även: Kan EU-byråkraternas arbetsavtal rubbas?, Dan Hannan: The biggest tax avoiders in Europe are not multi-national corporations but eurocrats, Open Europe: Should we feel sorry for underpaid EU civil servants