• EU-byråkratiska misstag och verkligheten

  image

  Det har rapporterats i svenska media om att det på framtida snusdosor inte kommer att få stå om snuset är smaksatt, detta enligt EU:s kommande nya tobakslag. Om det exakt blir så återstår att se och är inte det viktiga i sammanhanget. Det intressanta med detta är att ingen verkar ha tänkt på denna konsekvens under åratal av beredning i olika EU-institutioner.

  Sverige skall till sist ha lyckats få snuset undantaget från EU:s kommande förbud mot karaktäristiska smaker på tobaksprodukter. Däremot är snuset tydligen inte undantaget från artikel 12 i lagstiftningstexten, som innebär att man på förpackningen inte längre ska få skriva att det är snus smaksatt med till exempel lakrits eller lingon.

  EU-parlamentariker Carl Schlyter (MP), som har varit med i förhandlingarna säger till Sveriges Radio att det här är en ren miss. Han säger citat: ”I hela denna process, under alla dessa år, var det ingen som tänkte på att vi också måste ändra i artikel 12, att man för snus också borde få skriva vad det är för smak. Det är alltså ingen som har tänkt på det under alla dessa år”. Schlyter berättar sedan lite om förhandlingarna runt smaksättningen av snuset. Men sedan kommer på slutet det viktiga som leder till en konstig konsekvens i verkligheten. Schlyter säger citat: ”Men vi borde här ha lagt till en liten bit i tolvan om att Sverige får bestämma märkningsregler vad gäller smaker för snus, och det har alla glömt.”

  Carl Schlyter skall nu i sista momangen försöka att få till en snabb muntlig överenskommelse med resten av EU-parlamentet och EU:s medlemsländer om att man, i efterhand, för in en tilläggssats som gör att svenska snusdosor även i framtiden kan vara märkta med vad snuset smakar. EU-parlamentet röstar om förslaget onsdag 26 februari.

  Från Swedish Match har man uttalat att konsumenterna har en rättighet att få veta vad de stoppar i munnen. Konstigt vore det ju annars. Sverige kan öppet bryta mot EU:s lagstiftning genom att fortsätta med ordentliga innehållsförteckningar på snusförpackningar, även om EU:s regler skulle säga att man inte får ha det. Men det kan leda till att Sverige dras inför EU-domstolen. Om vi skulle förlora i ett domslut för att ha en alltför fullständig innehållsförteckning – ja, då gör EU-domstolen bort sig. Inte ens de är nog sådana paragrafryttare.

  Huvudpoängen – sjukligt regleringssystem i EU

  Men, så till huvudpoängen med fallet ovan. Ett antal olika EU-tjänstemän i EU-kommissionen, utsända diplomater i arbetsgruppen i ministerrådet, välbetalda EU-parlamentariker med dito handläggare, alla har de i åratal suttit och diskuterat denna fråga. Ändå kommer en sådan här miss med. Orsaken är att man i EU vill reglera allt i minsta detalj och glöms något bort eller skrivs ett komma fel så kan det få förödande konsekvenser ute i verkligheten i 28 medlemsländer med över 400 miljoner konsumenter.

  I EU-systemet utarbetas detaljreglerande skrivbordsprodukter som gång efter gång  visar sig inte fungera i verkligheten. För en del EU-länder är detta inget problem då de inte tillämpar reglerna i detalj. Men för Sverige blir det ofta bryderier enligt vår mentalitet ”regler är till för att följas”.

  Men det finns en sak alla måste lära sig av detta. EU:s regleringsiver och framförallt dess detaljregleringsattityd måste läggas ned. Tänk om – tänk nytt – gör om!

  Foto: Istockphoto.com