• EU-byråkrater skall sälja projektet till skolbarn – du betalar

    Det börjar närma sig valtider, alltså dags att börja kampanja. I Sverige förknippas valkampanjer med politiker medan tjänstemän håller sig utanför politiken. I EU är detta inte fallet. Likt tidigare år skall EU-byråkrater ut i sina tidigare skolor och universitet och propagera för EU-projektet. 2009 ansvarade Sveriges EU-kommissionär Margot Wallström (FP) för projektet, hon uttalade då att ”detta är ett mycket konkret sätt att få kontakt med nästa generation européer.” Konkret – visst, balanserat eller faktabaserat – knappast. Glöm allt om vetenskapligt underbyggd läroplan för en eller två dagar, nu skall det köpas stöd för EU-projektet! Enligt EU-kommissionen är tanken att tjänstemän skall fungera som ”ambassadörer för EU” och ”ge Europa ett ansikte och diskutera europeiska frågor med elever.” 

    The Sunday Times rapporterar att tjänstemän erbjuds träning i att ”tala till en ung publik”, ”vad de skall säga och inte säga” samt riktlinjer om hur de skall presentera ”vad det betyder att vara Europee” i Powerpoint. De får också två lediga dagar och traktamente för mödan. Pressrådgivare kan närvara om tjänstemännen förväntar sig att media skall dyka upp på deras presentation.

    Huvudbudskapet är förstås vikten av valet till EU-parlamentet. Klaus Welle, högste tjänsteman i EU-parlamentet, utnämnd av Angela Merkel och mannen som styr bakom kulisserna i EU-parlamentet, förklarade under en presentation att det är viktigt att förklara hur det för första gången kommer nomineras kandidater till posten som EU-kommissionens ordförande, en total fars som de stora federalistiska ’EU-partierna’ tycker är en underbar ide. Precis som de drömmer om ett Europas Förenta Stater drömmer de om en presidentvalskampanj lik den i USA, men i EU står skattebetalaren för notan.

    Tyvärr är denna propaganda inte nog, EU drev under valåret 2009 en ”Vår i Europa” kampanj mellan mars och maj som riktade sig till grundskole- och högstadieelever med klyschor som ”Europa är roligt.” Inte direkt den politiskt neutrala användning av skattemedel och tjänstemannakåren som vi vant oss vid på hemmaplan.