• Vem tar över efter Frank Stronach i Österrikes euroskeptiska parti?

  Den österrikiske-kanadensiske miljardären Frank Stronach, 81 år, har meddelat att han skall avgå från sin parlamentspost i det österrikiska parlamentet fyra månader efter valet. Han bildade partiet Team Stronach (TS) i september 2012 och spenderade 30 miljoner euro på valkampanjen. TS tog 5,7% och elva platser i parlamentet. Deras främsta fråga är att Österrike skall lämna euron och upprätta sin egen valuta schilling igen. TS räknas som företagarvänligt, euroskeptiskt och ”populistiskt” (den senare etiketten används frikostigt och definieras olika av olika politiska läger).

  Det åretstår att se om Stronach har en skicklig yngre generation att lämna över till. Det finns en del yngre folk som varit framgångsrika i sin respektive karriärer, men politik kan vara en annan sak. Det märktes inte minst när Frank Stronach ansattes av journalister i TV-intervjuer att detta med att prata in ett budskap behövs det mycket mediaträning för. Det handlar då både om politisk begåvning och långvarig träning och erfarenhet av TV-media för att lyckas. Det är på detta område många nya partier kan ha problem.

  Potentialen, det politiska väljarunderlaget, finns i Österrike för ett parti som är euromotståndare. Men i dagens samhälle där så få är partipolitiskt aktiva kan det vara svårt att kanalisera det i ett vettigt mittenparti.

  Det finns EU-kritiker och EU-motståndare i det extremistiska FPÖ och det kommunistiska KPÖ. Det säger sig självt att dessa två partier inte precis når ut till alla väljare. De gröna i Österrike var motståndare till att landet skulle gå med i EU 1994. Men efter det Har deras inställning blivit mer oklar. En tidigare EU-parlamentariker från detta parti gick från att vara EU-motståndare till att bli EU-federalist under sin tid i EU-parlamentets ”konstitutionella” utskott. En del människor fångas helt enkelt av sin närmiljö och viljan att bli kompis med alla.

  Oavsett exakta åsikter om TS så behövs det partiet i österrikisk politik för att sätta press på såväl regerings- som oppositionspartier. Sedan 2007 regerar Socialdemokraterna SPÖ och konservativa ÖVP tillsammans. Det har inte gått alltför bra för dem. Sedan 1983 har de två partierna gått från 90,8% av rösterna tillsammans till 50,8% i valet 2013. Men givetvis anser SPÖ och ÖVP att deras förda politik med bland annat euromedlemskap och stora nettobetalningar till EU i kombination med samtidiga besparingar i det egna landets budget har varit den rätta.

  Därför finns stor anledning till proteströstandet på extremistpartier som FPÖ och BZÖ (det sist nämnda partiet håller dock på att falla samman efter Haiders bortgång). Det är synd om österrikarna att de har så få vettiga alternativ i valen.