• Relationerna mellan EU-politikerna och Bulgariens samt Rumäniens politiker skall helst förtigas

  image

  EU är inget rosa téparty, särskilt inte när det gäller politik och företagande i de relativt nya medlemsländerna Bulgarien och Rumänien.

  Lotta Edholm (FP) har kallat Rumäniens regering en skammens regering. Hon kallar därmed sina liberala partivänner i PNL som sitter i denna regering för skamliga – eller? Lotta Edholm har ju varit knuten till Sverige i Europa så hon om någon borde väl ha det politiska incitamentet att arbeta tillsammans med liberala partivänner över hela Europa med olika politiska frågor? Tydligen inte. Det har nog inte blivit så mycket av det EU-samarbete som Edholm hoppades på.

  Många gånger får de kristdemokratiska, socialdemokratiska och liberala EU-partierna skämmas för sina partivänner i Bulgarien och Rumänien. Men de behöver dem så uteslutning är inte aktuellt.

  Nu senast behöver det Socialdemokratiska EU-partiet förklara sig och stå vid skampålen. EU-parlamentet har nämligen beslutat att betala ut 60 000 euro till en bulgarisk PR-konsultfirma (en stor summa i Bulgarien) som ägs av frun till Sergei Stanishev, partiledare i Bulgariens Socialistparti (BSP). Stanishev skall vara toppkandidat för post-kommunistiska BPS i EU-parlamentsvalet. EU-pengarna till Stanishevs frus firma skall användas för att förbereda EU-parlamentsvalet. Intressekonflikten är uppenbar.

  Martin Schulz, EU-parlamentets talman och EU:s Socialdemokratiska partis toppkandidat måste stoppa en sådan här utbetalning. Annars ser det ut som han försöker smörja egna anhängare och finansiera deras valrörelser. Det återstår att se om han kommer att agera.

  Bulgarien har sedan tidigare varit en öm tå för Schulz. Ett oavgjort nationellt parlamentsval 2013 gjorde att BSP och det liberala turkminoritetens parti, DPS, regerar med ett medgivande från extremisterna i Ataka. BSP:s relation till Ataka vill EU:s socialdemokrater tala tyst om.