• En sund utgiftspolitik gäller för andra – men inte för EU-institutionerna

  image

  I tider av eurokris och åratal av nedskärningar i vård, skola, omsorg och socialförsäkringar måste de offentliga utgifterna granskas och utvärderas för en sund budgetpolitik. Detta gäller dock inte de pengar EU-länderna betalar till EU – olyckligtvis. Tre olika vansinnigheter bland EU:s utgifter har rapporterats i media under 25 till 27 januari.

  I lördags rapporterade The Times att EU har betalat en belgisk designfirma 60 000 euro för en ny logotype för EU:s ministerråd. Om det är läge att förnya logotyper i tider av eurokris får var och en fundera på lämpligheten i.

  The Sunday Telegraph rapporterade om ineffektivt användande av EU:s strukturfonder. De har undersökt ett EU-finansierat kulturarvscenter i norra Wales. Det har nu övergivits sex år efter öppnandet. EU stoppade in 3,4 miljoner pund i projektet (cirka 37 miljoner kronor).

  Tidningen har fler exempel på vansinniga EU-projekt.

  Strukturfonderna skulle behöva reformeras så att endast de fattigaste länderna får bidrag därifrån. Det är bättre om de rikare länderna behåller en del av den medlemsavgift de betalar och sköter sin egen regionalpolitik. De kan den bättre och har bättre utgiftskontroll. Att låta regionalfondspengarna gå omvägen via Bryssel för länder som Nederländerna, Sverige, Österrike med flera är bara att göda byråkrati.

  The Irish Independent rapporterar att en utvärdering gjord av det irländska jordbruksdepartementet avslöjat att 25 000 jordbrukare krävt EU:s bidrag för ytor som inte kvalificerar sig under EU-reglerna. Tidningen noterar att jordbrukare nu hotar med att bränna stora buskområden och naturliga livsmiljöer om de får nedskurna EU-bidrag. Det kan ju verkligen inte kallas ödmjukhet inför EU-reglerna!

  På utgiftsområde inom utgiftsområde är det likanande historier. EU:s pengar är ingens pengar och det är bara att kapa åt sig vad man kan utan dåligt samvete. EU:s hundratals miljoner skattebetalare står för notan, men de är bara en grå massa som det är lätt att utnyttja.

  Det finns bara en lösning – skär ner på EU:s utgiftsområden. Gör om allt – tänk helt nytt – gör rätt!

  Jan Å Johansson