• Ukraina: Folket slåss för sina rättigheter, inte för EU-medlemskap

    Detta skriver Kiev-baserade chefredaktören för newsradio.com.ua och tidigare redaktör för korrespondent.net, Taras Ilkiv. Vår översättning.

    Protesterna i Ukraina är inte pro-EU (vilket de flesta utländska mediern skriver). Avbrottet i förhandlingarna om samarbets- och partnerskapsavtalet med EU i november ledde endast till lokala demonstrationer. Men efter det att en fridsam studentdemonstration i Kiev den 30 november upplöstes med våld av Berkut (inrikesdepartementets specialstyrka – en del av polisen) kom en miljon arga människor ut på torget i centrum av huvudstaden.

    Sedan dess har upproret inte försvagats, utan istället förvandlades det till en anti-regim revolt som kräver presidenten samt premiär- och inrikesministrarnas avgång. De flesta människorna är trötta på total korruption på alla livets områden och bristen på rättvisa samt säkerhetstjänstemännens egenvilja.

    Eftersom medelklassen lidit av trakasserier från skattemyndigheterna har den blivit en motor för protesten. Nu har de protesterande gått samman med radikala krafter som faktiskt inledde våldsamma konfrontationer på söndag, trötta på att vänta på åtgärder från den liberala oppositionen. Men de har stöd bland majoriteten av demonstranterna.

    Läs mer