• Nederländska väljare vill att det hålls folkomröstningar i EU-frågor

  image

  Ett flertal av de nederländska riksdagsledamöterna stöder folkomröstningar om EU-frågor samtidigt som en undersökning visar att 67 procent av nederländska väljare vill att folkomröstningar hålls när makt förs över till Bryssel.

  Den nederländska andra kammaren, Tweede Kamer, debatterade igår ett medborgarinitiativ om att ordna folkomröstningar i EU-frågor. Initiativets förespråkare Burgerforum EU (ung. Medborgarforum EU) samlade in 63 000 namnunderskrifter i form av ett medborgarinitiativ, vilket tvingade fram en debatt i andra kammaren. Burgerforum EU ställde följande krav på regeringen:

  1. Att den smygande maktöverföringen till EU stoppas

  2. Att maktöverföring till Bryssel kräver folkomröstning så att även Nederländernas befolkning kan göra sin röst hörd

  I sitt tal till riksdagsledamöterna sa akademikern Thierry Baudet och ekonomen Ewald Engelen från Burgerforum EU att: 

  “Den andra kammaren håller på att förlora sina grundläggande befogenheter (…) Ni kommer inte ha möjlighet att bestämma om politiken. Ni avskaffar er själva. Men ni har inte rätt att göra detta eftersom suveräniteten finns hos oss, folket. Ni är endast representater för det nederländska folket.”

  Partierna tog följande ställning till medborgarinitiativet:

  Frihetspartiet (PVV), Socialistpartiet (SP) och Djurrättspartiet, samtliga i opposition, stödde bindande folkomröstningar.

  Regeringspartiet PvdA (Socialdemokraterna) stödde icke-bindande folkomröstningar, men endast om 300 000 underskrifter samlas in (i enlighet med ett lagförslag som håller på att förberedas).

  Christen Unie (ett av de mindre kristdemokratiska partierna) stödde en icke-bindande folkomröstning i dag, men inte lagstiftning som tvingar regeringar hålla folkomröstning vid alla framtida maktöverföringar.

  Statsminister Ruttes parti VVD (högerliberaler), D66 (socialliberaler) och CDA (etablissemangets kristdemokrater) samt det lilla kalvinistiska SGP, talade mot folkomröstningar och förespråkade ”representativ demokrati.”

  Att VVD, CDA och SGP är motståndare av folkomröstningar är ingen nyhet, dessa mer konservativa partier fruktar de folkliga resultaten (t.ex. folkets nej till EU konstitutionen). Däremot att D66 som högljutt stöder folkomröstningar i nästan alla frågor i denna viktiga konstitutionella fråga sätter sin EU-kramar-lojalitet över samma väljare de vill ge ökat inflytande, bevisar igen Bryssels inflytande och makt över nationella politiker och partier.

  Läs mer