• Martin Schulz – Socialdemokraternas ”presidentkandidat” i EU-valet vill fortsätta centralisera

  Den 1 mars i Rom skall EU:s socialdemokrater och ”socialister” nominera EU-parlamentets talman Martin Schulz som deras kandidat till EU-kommissionsordförande.

  Vem har hört talas om Martin Schulz, tysk socialdemokrat? Inte många då han har ett anonymt uppdrag, tidigare har varit borgmästare, men i övrigt aldrig haft en position i tysk politik, en okänd ”nobody”,en tråkig och blek kandidat som får uppdraget då ingen ledande socialdemokratisk politiker i EU-länderna vill ödsla tid och prestige.

  Schulz har i en intervju talat om att han visst är positiv till Strobritanniens premiärminister Camerons förslag att titta över vilka frågor som bäst handhas på nationell, regional och lokal nivå. Men läser man mellan raderna vill Schulz inte ändra EU:s centraliseringsprocess och byggandet av en federal stat. Schulz vill att EU skall ägna sig åt klimatförändringen, handel, skatteflykt, gränskontroller, finansiella tjänsteområdet och den inre marknaden. Speciellt de sista två ämnena har varit EU:s motivering till att suga upp alla politikfrågor till EU-nivå och börja övervaka Eeuroländernas nationella budgetprocess. Schulz vill också att EU skall lägga mer pengar på att bekämpa ungdomsarbetslösheten. I realiteten handlar det om PR-pengar för EU i sig. Att bara ösa ut pengar utan att följa upp resultat, skapar vare sig nya jobb eller ny innovation.

  Dessutom skall EU-parlamentet, enligt Schulz, kopplas in i hela processen av exekutiv handling, göra den politiska processen kortare (alltså köra över medlemsländerna) och att EU-parlamentet (som 2009 röstades fram med ett valdeltagande på 43%) skall vara den institution som står för parlamentarisk kontroll. De nationella parlamenten kan som vanligt gå hem och lägga sig om man tolkar Schulz rätt.

  Schulz gillar att ”presidentkampanja”

  Schulz skall nu köra en ”presidentvalskampanj” i EU. Om han vinner eller förlorar kommer att rent pedagogiskt visa väljarna om de har vunnit eller förlorat i EU-parlamentsvalet, enligt Schulz själv i alla fall. På den punkten tror nog Schulz lite väl mycket om sig själv. EU-parlamentsvalen vinns eller förloras i medlemsländerna utifrån inrikespolitiska förutsättningar. De avgörs knappast av en person som Schulz eller EU-partiernas valplattformar.

  Med sin ”presidentvalskampanj” menar Schulz att man nu går in i en ”ny dimension av europeisk demokrati”.

  Stödjer de svenska Socialdemorkaterna Schulz presidentkampanj? Delar de hans syn om att till exempel införa den banbrytande principen om införandet direkt EU-beskattning av medborgare och företag i EU-länderna?

  Jan Å Johansson

  Läs mer