• Sorglig folkomröstning i Kroatien

    Idag söndag folkomröstade man i Kroatien, EU:s nya 28:e medlemsland, om att förbjuda samkönade äktenskap. Resultatet blev som väntat att ja-sidan vann och att grundlagen ändras. Med ca 70% av rösterna räknade och deltagande på 36% leder ja-sidan med 64% mot 34%. På ja-sidan står katolska grupper samt det konservativa partiet HDZ (sitter i samma grupp som Moderater och Kristdemokrater i EU-parlamentet). Socialdemokraterna kan dock inte heller skryta med att deras partivänner i samtliga EU-länder tar strid för de homosexuellas rättigheter.

    EU-federalister brukar tala om EU som en värderingsunion. Men det är bara att konstatera att medlemsländerna har mycket olika traditioner och historia samt stora skillnader i synen på religion och sekularism i samhället.

    Det är som det är, men utvecklingen går ändå sakta men säkert mot en mer modern och liberal syn på homosexualitet, även om det kan ta tjugo år tills dess Kroatien når dit de flesta västeuropeiska länder har utvecklats i denna fråga. I Sverige är det en stor skillnad i samhällets syn på homosexualitet om man jämför idag och på 1980-talet.

    Som vanligt är det så att man kan inte tvinga på ett lands befolkning åsikter de inte vill kännas vid. Det blir bara värre av det. Något EU-parlamentet och EU-kommissionen inte alltid förstår. De vill ha allt nu och reglera samtliga frågor på EU-nivå. EU-parlamentets majoritet har till exempel varit pigga på att rekommendera en narkotikaliberal politik (bland annat Cataniabetänkandet A6-0067/2004 EU:s strategi för narkotikabekämpning, 15 december 2004). Detta trots att synen på narkotikamissbruk varierar minst sagt varierar mellan EU-länderna.

    Tiden verkar för ökad öppenhet i så homosexuella rättigheter, åtgärder mot kvinnomisshandel, barns rättigheter med mera. Problemet är att EU-institutionerna i sin ”storebror vet bäst”-attityd förstör mer än de gör nytta när de vill pådyvla nu på en gång en uniform syn för hela EU i dessa frågor. Lösningen för ökad tolerans är inte EU-institutioner och ökad EU-budget utan det är utbyte mellan folken.