• En era är över

    Förra veckans EU-toppmöte var slutet på en lång era. Efter 120 EU-toppmöten tog Jean-Claude Juncker farväl av Europeiska rådet där han varit Luxemburgs representant i 19 år rapporterar DPA. Juncker var eurogruppens första ordförande och en av de regeringschefer som starkast drev på för euron. Under eurokrisen blev hans relativt (med EU mått mätt) otyglade kommunikationsstil både en källa för åtlöje och beundran. Juncker var ofta mer rakt på sak än sina kryptiska kollegor, t.ex. när han vägrade erkänna att ett möte ägt rum i Luxemburg för att diskutera en omstrukturering av den grekiska statsskulden och senare förklarade att “när det blir allvar, då måste man ljuga” .

    Utan tvekan är han en av de mest culpösa beslutsfattarna som nu, efter att ha deltagit i 120 toppmöten och 350 möten för finansministrar på EU-nivå återgår till nationell politik. Förhoppningsvis kan rollen som oppositionsledare i Luxemburg ge honom lite nya perspektiv, för ingen förväntar sig väl att han inte återvänder till Bryssel inom en snar framtid? Det spekuleras redan i om han inte återvänder som kommissionsordförande redan nästa år?