• Medlemskap i en euroklubb där folk inte är seriösa

  imageDen 17 juni uttalade Silvio Berlusconi citat; ”Vi behöver tala om för de där gentlemännen (i Bryssel); vi är i denna situation på grund av er jäkla besparingspolitik. Från och med nu kan ni glömma detta med fiskal pakt och underskottgränsen på 3% av BNP. Vill ni kasta ut oss från den gemensamma valutan? Kör på. Vill ni kasta ut oss från EU? Nåväl, vi vill påminna er om att vi betalar 18 miljarder euro om året (till EU:s budget) och bara får tillbaka 10 miljarder euro, Vem skulle vilja kasta ut oss?”

  Nu är inte Berlusconi premiärminister i Italien längre (i alla fall inte för tillfället), men det visar ändå tydligt hur bristen på respekt för gemensamma regler är det som gäller inom euroklubben. Med dem kan man inte dela pengar om man inte ständigt vill betala upp för andras oansvar.

  Berlusconi själv är i högsta grad ansvarig för att Italiens ekonomi har vanskötts så länge. Italien har också i decennier tagit emot stora regionala utvecklingspengar från EU med föga resultat annat än skumraskaffärer. Landet har dessutom en stor pensionsbomb framför sig.

  Utfästelser om kommande pensionsutbetalningar möts inte upp av pengar i statskassan. Italien har tidigare försökt att ta upp frågan i EU:s ministerråd om ett gemensamt ansvar för pensionsutbetalningar i framtiden i EU-länderna.

  Berlusconi bör alltså inte vara så stor i orden – Italien behöver nog EU mer än EU behöver Italien. Något hopp om en kraftfull och kompetent politisk styrning av Italien verkar inte heller stå för dörren.

  Jan Å Johansson